Schäferklubbens utställning

(Klicka på bilden för att få se den större)
Svenska Schäferhundklubben Distrikt Smålands årliga höstutställning gick av stapeln den 12-13 oktober i Eksjö och Brukshundklubben var platsen för detta stora arrangemang.
Den relativt nyöppnade schäferklubb Höglandet fick äran att vara värd och representera rasen.
I två hela dagar var det bara schäferhundar så långt ögat kunde nå och vädret visade sig från sin allra bästa höstsida. 83 anmälda hundar vilket var ett mycket bra deltagarantal.
Domaren för helgen heter Bernd Weber och kommer från Tyskland. Han är vice avelsrådsförman och har kennel vom Augrund och har också ägt den mycket framgångsrike avelshanen Pacco vom Langenbungert som ligger i många av våra hundars stamtavla idag.
På lördagen var det våra minsta valpar i ålder mellan 4-12 månader som fick chansen att visa upp sina gånganlag och framtida stjärnor kanske beträdde utställningsringen för allra första gången och gnistan för utställningssporten fick komma i dager.
Schäferhunden finns idag i två godkända hårlag, normal päls och långhår. Båda är numera godkända för utställning, brukschampionat och avel. Dessa tävlar ej mot varandra utan bedöms i klasser var för sig.
På söndagen var det de vuxna djurens dag och representerades från 12 månaders ålder upp till veteranklass där djuret måste uppnått 8 år. Att se en schäferhund i arbete och rörelse är nog det vackraste man kan se och speciellt om solen får chans att blänka i pälsen.
I valpklass krävs inga meriter på deltagande hundar utan bara godkänd vaccination.
När hundarna kommer upp i brukshundsklass krävs det att hunden har en bruksmerit, det vill säga, ett arbetsprov – antingen att man har tävlat i någon av de svenska traditionella bruksgrenarna spår, sök, rapport, skydd eller det internationella IGP. IGP är en meriteringsform där det ingår en spårdel, en lydnadsdel och en skyddsdel.
En schäfer är en arbetande hund och ska därför visas i sträckt lina i ringen för att visa upp sitt rörelseschema. Det naturliga är gångarten trav där schäfern ska ha ett så kallat arbetsprov och ett flytande rörelseschema. I bruksklass visas även ett fritt följ som ska bevisa schäferhundens förighet.
Båda dagarna anordnades barn med hund som är ett mycket populärt inslag på Svenska Schäferhundklubbens olika utställningar under året. Barn mellan 3 år och uppåt visar sina talanger när de ”handlar” vuxna schäferhundar med elegans och glädje. Schäferhundens framtida ” handler” återväxt måste värnas om och underhållas.
Vi som ordnade denna stora tillställning var medlemmar i Schäferklubb Höglandet. Ett hårt arbete men som gav mycket positiv feedback. Alla gjorde ett mycket bra arbete med fika, mat och runtomkringjobb. De människor som var på utställningen lovordade ett mycket väl genomfört arrangemang.
Grill med hamburgare, korv med bröd eller alternativt med mos serverades dagarna två och hembakade kakor serverades till nybryggt kaffe. Alla medlemmar i Schäferklubben hade själva bakat goda långpannebröd och försäljningen av dessa var försvinnande.
På lördagskvällen hölls en kamratskapsafton där vi var ca 40 vuxna och några barn. Mat serverades till självkostnadspris.
Vill även tacka alla sponsorer som skänkt priser till utställningen.
Ordförande i Schäferklubb Höglandet, Annetth Forsell, är tacksam för ett väl fungerande samarbete med Eksjö Brukshundklubb både när det gäller den allmänna träningen som för årets utställningsarrangemang.
Annetth Forsell ordförande Schäferklubb Höglandet